Αποτρίχωση, odermatologos

  • Γιατί το LASER υπερέχει έναντι άλλων μεθόδων αποτρίχωσης;

Οι παραδοσιακές τεχνικές αποτρίχωσης όπως το κοινό ξύρισμα, η αποτρίχωση με κερί και η χρήση κρέμας αποτρίχωσης, προσφέρουν μόνο προσωρινά αποτελέσματα. Η Ηλεκτρόλυση (χρήση βελόνας) έχει πιο ικανοποιητικά αποτελέσματα , ειναι όμως επώδυνη, χρονοβόρα και πολυέξοδη ενώ παράλληλα περιορίζεται σε μικρές μόνο επιφάνειες (π.χ. πρόσωπο). Ακόμη ο σχηματισμός θυλακίτιδας ( πύον στο δέρμα), ψευδοθυλακίτιδας ( εγκλωβισμός τριχών στο δέρμα), ουλών και αλλεργικών αντιδράσεων είναι συχνές παρενέργειες των παραπάνω τεχνικών.
Ο όρος Φωτόλυση αναφέρεται στα συστήματα έντονου παλμικού φωτός (I.P.L.) που χρησιμοποιούνται για αποτρίχωση, τα οποία λόγω των φυσικών ιδιοτήτων τους και πιο συγκεκριμένα της πολυχρωματικότητας της δέσμης τους, έχουν λιγότερο επιλεκτική δράση άρα και μικρότερη αποτελεσματικότητα και ασφάλεια σε σχέση με τα LASER.

  • Τι σημαίνει ο όρος LASER;

Ο όρος LASER αποτελεί ακρωνύμιο των αγγλικών λέξεων Light Amplification through the Stimulated Emission of Radiation, που σημαίνει <<Ενίσχυση του φωτός από εξαναγκασμένη εκπομπή ακτινοβολίας>>.
Η δημιουργία των Laser στηρίζεται στο έργο του A.Einstein: “The Quantum Theory of Radiation”, το οποίο δημοσιοποιήθηκε το 1917 και εισήγαγε την έννοια της εξαναγκασμένη εκπομπής, ενώ η πρώτη εφαρμογή Laser έγινε το 1959 από τον Leo Goldman.

  • Ποια συστήματα LASER χρησιμοποιούμε στο ιατρείο και πως δρουν στο δέρμα;

Laser Alexandrite – GentleLase CANDELA

Laser Alexandrite – GentleLase CANDELAΣτο ιατρείο χρησιμοποιούμε δύο συστήματα Laser αλεξανδρίτη και πιο συγκεκριμένα τα Mini-GentleLase και GentleLase-Plus της αμερικάνικης εταιρίας CANDELA, η οποία πριν από 20 χρόνια ήταν η πρώτη που πήρε έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (F.D.A.) για την χρήση των ανωτέρω συστημάτων laser για μόνιμα αποτελέσματα στην αποτρίχωση.  Στο δέρμα το Laser αλεξανδρίτη με μήκος κύματος 755nm, απορροφάται επιλεκτικά από την μελανίνη που υπάρχει στον θύλακο της τρίχας που την συγκρατεί , την θερμαίνει και την ρίχνει ,αφήνοντας ανέπαφα τα γύρω κύτταρα, ενώ ταυτόχρονα κατά την διάρκεια της θεραπείας το σύστημα GentleLase προστατεύει την επιδερμίδα με ένα μηχανισμό δυναμικής ψύξης (Dynamic Cooling Device), όπου ψυκτικό υγρό (cryogen) την ψεκάζει, προστατεύοντας τα ανώτερα στρώματα της. 

 

  • Ποιά η αίσθηση του Laser και πόσες θεραπείες θα χρειαστούν;

Ο βαθμός αίσθησης είναι διαφορετικός από άνθρωπο σε άνθρωπο, συνήθως ειναι ανώδυνη η εφαρμογή, ενώ αν υπάρχει ενόχληση μπορεί να εφαρμοστεί πριν την συνεδρία τοπική αναισθητική κρέμα.
Όλοι χρειάζονται τουλάχιστον 6 συνεδρίες, καθώς οι θεραπείες ειναι αποτελεσματικές όταν η τρίχα βρίσκεται στη φάση της ανάπτυξης (αναγεννή φάση), ενώ στο ιατρείο γίνεται και επαναληπτική συνεδρία για την βελτίωση του αποτελέσματος. Παράγοντες που επηρεάζουν τον αριθμό των συνεδριών ειναι το χρώμα του δέρματος, το χρώμα και το πάχος της τρίχας καθώς και η ύπαρξη ή μή αυξημένων επιπέδων ανδρογόνων ορμονών λόγω π.χ. Συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών.