Θεραπεία Ουλών Ακμής, odermatologos

 • Πόσα είδη ουλών ακμής υπάρχουν;

  Υπάρχουν 4 είδη ουλών ακμής:
  Ice pick scar (επιφανειακή ουλή, σαν εντύπωμα σε κομμάτι πάγου)
  Box scar ( βαθύτερη ουλή, σαν κουτί)
  Rolling scar (βαθύτερη ουλή, κυματοειδής)
  Hypertrophic scar ( επηρμένη ουλή, υπερτροφική )
 • Πώς αντιμετωπίζονται οι ουλές ακμής;

  Χημικό Peeling

  Για τις ουλές ακμής, με τη βοήθεια συνδυασμού Α υδροξυοξέων (AHAs), όπως π.χ. γλυκολικό οξύ, και τριχλωροξικού οξέως, ο γιατρός προκαλεί στον ασθενή ένα ελεγχόμενο θερμικό έγκαυμα μέχρι την μεσαία στοιβάδα του δέρματος.
  Προκαλεί δηλαδή ένα μεσαίου βάθους χημικό peeling ώστε με την ανάπλαση του δέρματος να βελτιωθούν και τα ανεπιθύμητα σημάδια της ακμής. Το πλεονέκτημα της τεχνικής είναι το χαμηλό κόστος ανά συνεδρία, αλλά τα μειονεκτήματα είναι ο πόνος, ο μεγάλος χρόνος αποθεραπείας και η μειωμένη αποτελεσματικότητα σε σχέση με πιο σύγχρονες μεθόδους όπως Fractional laser CO2 και Fractional RF Microneedling. Στο ιατρείο χρησιμοποιούνται peelings της εταιρείας NEOSTRATA.

Τεχνική Microneedling

Με την τεχνική αυτή μέσω ενός δερματικού στυλό με ακίδες (Derma Pen), γίνονται πολλαπλοί νυγμοί στο δέρμα με ελεγχόμενο βάθος διείσδυσης.Ο επακόλουθος μηχανικός τραυματισμός του δέρματος οδηγεί στην νεοκολλαγένεση και στην λείανση των σημαδιών της ακμής.Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι το χαμηλό κόστος ανά συνεδρία, καθώς συνήθως χρειάζονται 4 συνεδρίες, η εφαρμογή σε όλες της εποχές του έτους ανεξαρτήτως ηλιοφάνειας και τύπου δέρματος και ο μικρός χρόνος αποθεραπείας.Το μειονέκτημά της είναι η μειωμένη αποτελεσματικότητα στις βαθύτερες ουλές σε σχέση με σύγχρονες μεθόδους όπως Fractional laser CO2 και Fractional RF Microneedling.
Στο ιατρείο χρησιμοποιείται το Wireless Derma Pen Ultima- A6 Dr.Pen.

Fractional Laser CO2

Με το σύστημα Fractional Laser CO2 χρησιμοποιούμε μια δέσμη ενισχυμένου φωτός η οποία απορροφάται από το νερό του δέρματος και προκαλεί την εξάχνωσή του, ενώ ταυτόχρονα δεσμίδες δέρματος παραμένουν ανέπαφες βοηθώντας την γρήγορη και ασφαλή αποθεραπεία (fractional).Με αυτό το είδος τραυματισμού του δέρματος λειαίνονται ακόμη και οι βαθύτερες ουλές ακμής.
Το κύριο πλεονέκτημα της μεθόδου είναι η υψηλή αποτελεσματικότητα ακόμη και σε βαθειές και δύσκολες ουλές όπως είναι οι box και rolling scars, ενώ τα μειονεκτήματα έιναι το αίσθημα καύσου κατά την εφαρμογή και η αποφυγή της εφαρμογής σε ηλιόλουστους μήνες λόγω αυξημένου κινδύνου δυσχρωμιών. Στο ιατρείο χρησιμοποιούμε το Fractional Laser CO2 Edge One της πρωτοπόρου εταιρείας στο χώρο των ιατρικών μηχανημάτων Jeisys.

Fractional Radiofrequency Microneedling

Αποτελεί νέα τεχνολογία που πρωτοχρησιμοποιήθηκε από την εταιρία Jeisys για τη θεραπεία ουλών ακμής και τη σύσφιξη του δέρματος του προσώπου.Στηρίζεται στον ελεγχόμενου βάθους μηχανικό τραυματισμό του δέρματος (Microneedling) μέσω κεφαλής με 49 επιχρυσωμένες ακίδες που μεταφέρουν ταυτόχρονα υψηλής ισχύος ραδιοσυχνότητες (Radiofrequency) κατευθείαν στην μεσαία στοιβάδα του δέρματος, χάρη στο ελεύθερο από χρυσό άκρο τους.
Με τον μηχανισμό αυτό έχουμε συνδυασμό της ευεργετικής επίδρασης του μηχανικού τραυματισμού του δέρματος και της δράσης των ραδιοσυχνοτήτων στην νεοκολλαγένεση και την λείανση των ουλών, ακριβώς στο βάθος που επιθυμούμε με το πλεονέκτημα της διατήρησης της επιδερμίδας ανέπαφης.
Τα πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ο συνδυασμός δυο τεχνικών με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα ειδικά στις ice scars και στη σύσφιξη του δέρματος, η δυνατότητα εφαρμογής όλες τις εποχές του έτους καθώς δεν καίγεται η επιδερμίδα και η άμεση σχεδόν επιστροφή στις συνήθεις δραστηριότητες.
Το μειονέκτημα της μεθόδου είναι η μικρότερη αποτελεσματικότητα στις box και rolling scars. Στο ιατρείο χρησιμοποιούμε το πρωτότυπο σύστημα INTRAcel Fractional RF Microneedling της εταιρείας Jeisys.

Για την μεγαλύτερη δυνατή βελτίωση προτείνουμε, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ασθενή, εξατομικευμένα προγράμματα συνδυασμού των ανωτέρω συστημάτων, καθώς σε ένα πρόσωπο συναντάμε διάφορα είδη ουλών ακμής που βελτιώνονται με διαφορετικές εφαρμογές.

 

Οι ραγάδες, στην ιατρική λέγονται ραβδώσεις, είναι γραμμοειδείς ατροφίες του δέρματος που οφείλονται σε καταστροφή κυρίως των ελαστικών ινών αυτού, εμφανίζονται συνήθως στην εφηβεία και στην εγκυμοσύνη.
Αποτελούν θεραπευτική πρόκληση και παρουσιάζουν βελτίωση με την εφαρμογή Fractional Laser CO2 και Fractional RF Microneedling για τα οποία μιλήσαμε παραπάνω.