Χημικά Peelings, odermatologos

  • Τι ειναι το peeling;

Με τον όρο peeling, εννοούμε το ‘τεχνητό ξεφλούδισμα’, την απολέπιση δηλαδή που προκαλούμε στο δέρμα με διάφορες μεθόδους.
Οι πιο συνηθισμένες είναι τα Laser, η μηχανική απόξεση (δερμοαπόξεση με κρυστάλλους, Microneedling), και τα χημικά διαλύματα.

  • Τι είναι τα χημικά peelings και πόσα είδη υπάρχουν;

Με τον όρο χημικά peelings, εννοούμε τα διαφόρων ειδών χημικά διαλύματα που χρησιμοποιούμε, για να προκαλέσουμε αυτό το τεχνητό ξεφλούδισμα του δέρματος.
Υπάρχουν τρία είδη, ανάλογα με το βάθος διείσδυσης των διαλυμάτων στο δέρμα :

I. Επιφανειακό χημικό peeling, με απολέπιση που περιορίζεται στην επιδερμίδα. Χρησιμοποιούμε συνήθως α-υδροξυοξέα (ΑΗΑ) που πρόερχονται από χυμούς φρούτων,όπως το γλυκολικό οξύ από το ζαχαροκάλαμο.

II. Μεσαίου βάθους χημικό peeling, με απολέπιση που φτάνει στα ανώτερα στρώματα της μεσαίας στοιβάδας του δέρματος. Χρησιμοποιούμε συνήθως συνδυασμούς γλυκολικού οξέως και άλλων οξέων, όπως τριχλωροοξικό οξύ (TCA 20-30%)

III. Βαθύ χημικό peeling, με απολέπιση που καλύπτει πλήρως την μεσαία στοιβάδα του δέρματος.
Χρησιμοποιούμε συνήθως TCA 50% ή φαινόλη Η επιλογή του είδους του peeling που κάνουμε κάθε φορά, εξαρτάται απο το βάθος του προβλήματος που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.

  • Πως γίνεται η εφαρμογή;

Κάθε συνεδρία διαρκεί περίπου 20 λεπτά, και περιλαμβάνει συγκεκριμένα βήματα: καθαρισμό του δέρματος, εφαρμογή του διαλύματος, αδρανοποίηση του, και τέλος εφαρμογή μάσκας κολλαγόνου. Τις περισσότερες φορές απαιτούνται 4 συνεδρίες, μια κάθε 3 εβδομάδες.

  • Ποιά η χρησιμότητά τους;

Τα επιφανειακά χημικά peelings χρησιμεύουν στην ανανέωση του δέρματος του προσώπου, δίνοντας πιο λεία υφή, ενώ τα μεσαίου βάθους, στην αντιμετώπιση ουλών ακμής, λεπτών ρυτίδων και δερματικών δυσχρωμιών.