Οξυτενή κονδυλώματα, odermatologos

Τα Οξυτενή κονδυλώματα οφείλονται στον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (Human Papilloma Virus, HPV) και ανήκουν στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
Η μεταφορά του ιού μπορεί να γίνει είτε με σεξουαλική επαφή είτε με αυτοενοφθαλμισμό (σε γειτονικές περιοχές), είτε πιο σπάνια με μη σεξουαλική μετάδοση από την μητέρα στο παιδί.

Το 70-90% ανδρών και γυναικών ηλικίας 15-49 ετών έχουν εκτεθεί στον ιό HPV κάποια στιγμή στη ζωή τους. Όμως μόνο το 1-2% αυτών που έχουν μολυνθεί εμφανίζουν βλάβες στα γεννητικά τους όργανα.
Αυτό ερμηνεύεται γιατί ο χρόνος που επωάζεται ο ιός, από την στιγμή της λοίμωξης είναι από 15 ημέρες έως 8 μήνες. Μετά από αυτό το διάστημα περνάμε στη φάση ενεργού φλεγμονής, η οποία διαρκεί 3-6 μήνες, ακολουθεί, αν το επιτρέψει η άμυνα του οργανισμού, η φάση εξισορρόπησης για άλλους 3-6 μήνες και τέλος έχουμε την απώτερη φάση. Μετά το πέρας, λοιπόν, 2 ετών από την πρώτη ημέρα επαφής με τον ιό, στο 80-90% των περιπτώσεων έχουμε αυτόματη υποστροφή.

Μέχρι σήμερα έχουν αναγνωριστεί πάνω από 100 υπότυποι του ιού HPV, ενώ ο ιός δεν έχει απομονωθεί σε καλλιέργειες στο εργαστήριο, γι’αυτό και δεν υπάρχει εξέταση αίματος για την ανίχνευση αντισωμάτων έναντι του ιού. Η διάγνωση λοιπόν στον μεν άνδρα γίνεται μόνο αν βγάλει εξωτερικά βλάβες και σταλθούν για ιστολογική εξέταση, ενώ στην γυναίκα μπορούμε να ελέγξουμε την πιθανή λοίμωξή της και μέσω του test Παπανικολάου.

Οι υπότυποι του ιού διακρίνονται σε υψηλού (16,18 κ.α) και χαμηλού κινδύνου (6,11 κ.α) για την ανάπτυξη καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, για αυτό και υπάρχουν δυο εμβόλια, ένα τετράδυναμο (ιοί 6,11,16,18) και ένα διδύναμο (ιοί 16,18) που από το 2008 έχουν ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, με σύσταση να εμβολιάζονται κορίτσια ηλικίας 12-26 ετών.
Η Συμβουλευτική Επιτροπή Εμβολιασμών του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων των ΗΠΑ συστήνει τον μαζικό εμβολιασμό όλων των αγοριών και ανδρών 11-26 ετών, ενώ παρόμοιες συστάσεις υπάρχουν στην Αυστραλία και τον Καναδά.
Πλήρης προστασία παρέχεται 1 μήνα μετά την 3 δόση, ενώ τα μέχρι στιγμής δεδομένα παρέχουν στοιχεία για διάρκεια προστασίας 6-8 ετών.

Η θεραπεία των οξυτενών κονδυλωμάτων γίνεται είτε με κρέμες που χρησιμοποιεί ο ασθενής στο σπίτι είτε με επεμβατικές μεθόδους αντιμετώπισης που χρησιμοποιεί ο ιατρός στο ιατρείο.

Στο ιατρείο μας γίνεται αντιμετώπιση των οξυτενών κονδυλωμάτων με :