Ψωρίαση, odermatologos


Η Ψωρίαση είναι μια χρόνια, μη μεταδοτική, φλεγμονώδης νόσος του δέρματος, αγνώστου αιτιολογίας, η οποία κατατάσσεται πλέον , εν μέρει, στα αυτοάνοσα νοσήματα. Χαρακτηριζεται από τον ταχύ και ανώμαλο πολλαπλασιασμό των κυττάρων της επιδερμίδας, από 28 ημέρες που είναι φυσιολογικά, σε μόλις 3-5 ημέρες.

Η ψωρίαση εκτός από το δέρμα μπορεί να προσβάλει και τις αρθρώσεις , ενώ συχνά συνυπάρχει με αρκετές συστηματικές νόσους (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης, αρτηριακή υπέρταση κ.α.). Μπορεί να εμφανιστεί με πολλές μορφές στο δέρμα, καθώς στην τυπική της εικόνα προσβάλει αγκώνες και γόνατα με ερυθηματολεπιδώδεις πλάκες, όμως είναι δυνατόν να προσβάλει μόνο τα νύχια (ψωριασική ονυχία), μόνο το τριχωτό της κεφαλής, μόνο παλάμες και πέλματα ή και ολόκληρο το δέρμα (ψωριασική ερυθροδερμία).

Επειδή επηρεάζει τον ψυχισμό και την ποιότητα ζωής των ασθενών ειναι πολύ σημαντική η σωστή επιλογή θεραπευτικού σχήματος σε στενή συνεργασία με τον ασθενή, ώστε να επιτευχθεί λεύκανση του δέρματος από τις βλάβες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στις μέρες μας υπάρχουν πολλές νέες θεραπευτικές επιλογές με πολύ καλά αποτελέσματα.